Introduktion til RSS og Atom

Posted on 09.08.2004 by Kim N. Lesmer.
Dette er en lille introduktion til RSS og Atom. Hvad er RSS og Atom og hvad bruges de til.

Hvad er RSS?

RSS er en dialekt af sproget XML. RSS skal opfylde XML 1.0 standarden der er fastlagt af W3C - World Wide Web Consortium.

Hvad er Atom?

Atom er også en dialekt af sproget XML. Atom skal også opfylde XML 1.0 standarden.

Hvad bruger man RSS og Atom til?

RSS står for Rich Site Summary. Det kan bedst oversættes ved "Omfattende side resumé". Kært barn har mange navne og "Really Simple Syndication" (meget enkel nyhedsdistribution) er en anden populær fortolkning.

På en del hjemmesider kan man abonnere på en nyhedsmail der dagligt sendes til ens emailadresse. RSS og Atom bruges til noget der minder lidt om det.

Med RSS eller Atom kan man på en hjemmeside oprette det der kaldes et "RSS Newsfeed" eller et "Atom Newsfeed". RSS og Atom Newsfeeds fungerer lidt i stil med en nyhedsmail, men der er dog den forskel at man skal bruge et lille program kaldet en Akregator eller "Feedreader" til at modtage og læse nyhederne.

Akregatoren tager jævnligt kontakt til de hjemmesider hvor man ønsker at modtage nyheder fra, og opdaterer så disse f.eks. én gang i timen.

Den meget populære browser Firefox fra Mozilla kan også læse RSS og Atom Newsfeeds, og disse kan indsættes som bookmarks (favoritter).

En emailbaseret nyhedsservice er mere ressourcekrævende end et RSS Newsfeed. Et RSS Newsfeed er forholdsvis simpelt at sætte op og vedligeholde, og fordelen er at brugerne nu får deres computer til løbende at indhente de sidste nyheder. En email nyhedsservice kræver en database der skal indeholde alle de tilsluttede brugeres emailadresser. På et RSS Newsfeed henter brugerne selv deres nyheder.

Hvis hjemmesiden har et RSS Newsfeed, vil man således automatisk modtage nyheder derfra.

Hvad er forskellen på RSS og Atom?

RSS og Atom minder lidt om dengang man havde Betamax og VHS til videoen. Begge dele kan næsten det samme, og forskellen er endnu kun et teknisk spørgsmål om smag.

RSS er det mest udbredte og mest brugte, nok fordi RSS er det mest simple. Atom blev lavet af nogle der mente, at RSS kunne forbedres.

Nogle steder hersker der en omfattende diskussion om hvilket format der er bedst.

Umiddelbart er RSS det mest simple og logiske mens Atom er mere kompliceret og besværligt. Atom er i skrivende stund stadig under udvikling, og i den senere tid har W3C forsøgt at få folkene bag Atom til at samarbejde om fastlæggelsen af en standard.

Nyt på nettet

Den nye udvikling på Internettet er at brugerne ikke længere starter med at gå ind på en hjemmeside. Med RSS eller Atom skal hjemmesiden først komme til brugeren og gøre opmærksom på hvis der er kommet noget nyt. Brugeren går kun ind på hjemmesiden, hvis der er kommet noget interessant. Før i tiden skulle man sidde og bladre i nyhederne på sit favorit nyhedssted, men nu kommer nyhederne til brugeren via RSS eller Atom, og man kommer således kun ind på siden hvis der er noget nyt og relevant.

Dette har en stor betydning for udvikling af hjemmesiden da Newsfeed er blevet meget udbredt. Man skal være i stand til at gøre sine brugere opmærksomme på ændringer på hjemmesiden allerede inden de besøger siden med en browser, ellers kan man risikere at de ikke gider komme forbi.

Rigtigt mange hjemmesider gør efterhånden brug af RSS/Atom, og man kan modtage alt fra daglige nyheder til nyeste indlæg fra private blogs.