Dynamiske sider kontra statiske sider

Forældet indhold
Posted on 10.10.2004 by Kim N. Lesmer.
Dette er en kort gennemgang i forskellen på dynamiske sider og statiske sider. Hvad består de af, og hvilken betydning har de for en hjemmeside.

Hvad er statiske sider?

Statiske sider er almindelige tekstsider skrevet i f.eks. HTML eller XHTML. Statiske sider præsenterer et eller andet indhold for brugeren som brugeren ser via sin browser. Den statiske fil ligger fysisk på en webserver, og når brugeren laver en forespørgsel til hjemmesiden med filen, så henter webserveren filen og viser indholdet i brugerens browser.

Statiske sider er de sider som giver den mindste belastning på webserveren, og de er de hurtigste sider for en webserver at levere. Statiske sider kan kun indeholde tekst. En statisk side kan ikke indholde logiske funktioner eller database forespørgsler. Statiske sider har typisk en filendelse på .html eller .htm (dynamiske sider kan dog også have disse endelser).

Hvad er dynamiske sider?

Fælles for de fleste hjemmesider på internettet i dag er, at de leverer dynamiske hjemmesider. En dynamisk hjemmeside er en side som er skrevet i et eller andet scriptsprog som f.eks. JavaServer Pages Technology (JSP), Hypertext Preprocessor (PHP) eller Application Service Provider (ASP).

Hjemmesidens indhold ligger typisk i en database på en databaseserver. Når en hjemmeside med dynamiske sider bliver forespurgt i en browser kan webserveren ikke bare levere indholdet. Webserveren laver en forespørgsel til den service der får scriptsproget til at virke, og den service laver typisk en forespørgsel til databaseserveren som efterfølgende finder det relevante dokument i sin database. Hvis brugeren trykker på "opdater" i sin browser, skal den samme proces ofte gennemgås før siden igen viser sig i brugerens browser.

Proceduren ved dynamiske sider ligger et større pres på både webserveren og databaseserveren hvis efterspørgslen bliver stor.

Dynamiske sider kan alt det, som statiske sider ikke kan. Ud over at levere tekst som statiske sider, så kan dynamiske sider bl.a. indeholde logik, matematik og databaseforespørgsler.

Dynamiske sider har typisk filendelser på .phtml, .jsp, .php eller .asp.

Dynamiske sider kontra statiske sider

Som udgangspunkt er der ingen grund til at benytte dynamiske sider medmindre man absolut skal gøre brug af dynamiske funktioner som f.eks. databasekald.

En ulempe ved dynamiske sider er, at de ikke altid er lette for søgemaskinerne at indeksere.

Man kan benytte noget der hedder "caching", når man skal bruge dynamiske sider. Caching forbedrer svartiderne meget, men statiske sider er, og vil altid være, hurtigere.

Store hjemmesider som f.eks. Newsforge.com har typisk mange tusinde besøgende om dagen. Og i perioder hvor der sker begivenheder, som spiller en rolle for det pågældende sted, vil belastningen ofte ti-dobles. Når f.eks. TV-Avisen henviser til en bestemt hjemmeside på internettet, stiger dens besøgstal med flere tusinde besøgene i timerne efter nyhedsudsendelsen. Dette giver en enorm belastning på serveren. Servere som ikke levere statiske sider i sådanne situationer, bryder ofte ned på grund af den store belastning.

Dynamiske sider giver mange smarte og til tider nødvendige funktioner, men ofte er der ingen grund til at gøre brug af dynamiske sider. Hvis en hjemmeside består af artikler, der blot lægges ind i en database for derefter at vente på eventuelle forespørgsler til siden, og hvis man ikke forventer at ændre på disse artikler, så er der ingen grund til at denne hjemmeside er dynamisk. I stedet bør sådanne sider ligge på serveren som statiske sider.